
PREČO BIOAKTÍVNE PEPTIDY KOLAGÉNU POMÁHAJÚ PROTI STARNUTIU POKOŽKY?
Vo svete rastie počet ľudí, ktorí potvrdzujú účinky bioaktívnych kolagénových peptidov. Tí, ktorí ich užívajú, sú s ich účinkami veľmi spokojní, a aj vďaka tomu ich spotreba neustále rastie. Prečo sú tieto špeciálne peptidy pre pleť tak prínosné? A prečo má zmysel užívať ich každý deň?
Aby sme odpovedali na všetky tieto otázky, pozrime sa najprv na niekoľko základných faktov o pokožke.
- Pokožku tvoria tri vrstvy. Najsilnejšia je tá stredná - tzv. dermis. Je to do značnej miery jediná kožné vrstva, ktorá je zodpovedná za to, že tá vrchná - epidermis - je hladká a rovnomerná.
- Dermis tvorí z 90% kolagén, ktorý pokožku posilňuje a podporuje. Zvyšných 10% obsahuje elastín a fibrilin - látky, vďaka ktorým zostáva pokožka pružná.
Starnutím sa hladina kolagénu, elastínu a fibrilinu postupne znižuje. Tento proces začína po tridsiatke. Negatívny vplyv na ňu má ale aj zlý životný štýl, starnutie pokožky urýchľuje tiež slnenie, fajčenie, alkohol alebo napríklad nevhodné diéty, ktorým chýbajú základné vitamíny, minerály a mastné kyseliny.
Vďaka čomu produkuje naše telo nový kolagén?
Produkcia kolagénu v tele sa ani s pribúdajúcim vekom nezastaví, napriek tomu si telo jeho prirodzenú stratu - zhruba 2% ročne - už nedokáže kompenzovať. Ľudský organizmus však nestráca schopnosť tvorbu kolagénu zvyšovať, ak mu dodáme tie správne impulzy. Pokiaľ sa teda množstvo kolagénu v našom systéme nejako zvýši, telo dokáže na tieto signály zareagovať, jeho celkovú produkciu zvýši a automaticky si doplní jeho zásoby.
Prečo môže tento proces spustiť príjem kolagénových peptidov?
Užívanie kolagénových peptidov dokáže v tele spustiť proces, na ktorý budú kožné bunky správne reagovať. Naše telo na veľké množstvo uvoľneného kolagénu odpovie ako na signál k zvýšeniu jeho produkcie tak, že dokáže predpokladaný pokles jeho hladiny kompenzovať. Keď sa teda množstvo kolagénu zvýši, do dermis začnú prenikať nové dôležité stavebné bunky. Tie potom pomôžu vyhladiť hornú vrstvu pokožky, takže vrásky či jemné linky budú menej hlboké a viditeľné, alebo môžu dokonca zmiznúť.
Tento proces je v médiách často nesprávne vysvetľovaný tak, že kolagén je možné aplikovať priamo do kože, alebo že ho dostaneme do tela jedlom. Kolagén je bielkovina nachádzajúca sa v mnohých potravinách, ktoré konzumujeme, nemá ale rovnaké vlastnosti ako tzv. bioaktívne hydrolyzované kolagénové peptidy, a preto nemôže mať ani rovnaké účinky. Kolagén obsiahnutý v prípravku The Solution™ je rozložený (hydrolyzovaný) na už spomínané kolagénové peptidy. A práve tie majú špecifickú veľkosť, na ktorú dokážu naše kožné bunky správne reagovať. Vďaka tomu sa začne proces produkcie kolagénu, ktorý sa potom dostane do správnej vrstvy pokožky. Príjem potravín bohatých na kolagén teda nemôže priniesť rovnaké výsledky ako pravidelné užívanie kolagénových peptidov obsiahnutých v prípravku The Solution™. Účinky The Solution™ boli overené aj niekoľkými štúdiami. Tie preukázali, že pravidelné užívanie kolagénových peptidov pomáha redukovať vrásky, jemné linky i celulitídu a zvyšuje celkovú pružnosť pokožky. Tieto štúdie prebehli za prísnych podmienok podobných tým, aké sú vyžadované pri testovaní niektorých liekov. Tzn. boli randomizované, dvojito zaslepené, placebom kontrolované a následne preskúmané nezávislými vedcami. Až potom boli publikované v lekárskych databázach. Účinky boli takisto merané pomocou prístrojov. Viac o štúdiách sa dočítate tu.
Existuje možnosť doplnenia kolagénu, ktorý je prispôsobený pre vegánov?
Nedávno sa na trhu objavil rad vegánskych "kolagénových doplnkov", a to v dôsledku dopytu zo strany spotrebiteľov, ktorí sa snažia o zníženie počtu živočíšnych produktov v ich každodennej strave. Existuje celý rad rastlinných potravín obsahujúcich kolagénový proteín, napríklad sója či konope. Samotné kolagénové peptidy však nedokážu nahradiť, pretože biologicky nie sme rastliny, ale živočíchy. Bioaktívne kolagénové peptidy teplokrvných živočíchov zodpovedajú svojou molekulárnou štruktúrou vlastným stavebným bunkám kolagénu v ľudskom organizme. Vďaka tomu je naše telo rozpozná ako prirodzene produkované proteíny a dokáže ich ľahko vstrebať a zužitkovať. U rastlinných kolagénových proteínov to však neplatí, naše telo ich nerozpozná ako jemu podobné.