Brokolicový šalát s chrumkavým cícerom
Keď sa po špičkách približujeme k hranici medzi letom a jeseňou, môžeme sa ocitnúť zmietaní medzi túžbou po teplom, jesennom príjemnom jedle a ľahkých a sviežich letných jedlách. Tento brokolicový šalát je skvelou zmesou oboch – zeleného aj výživného, je ideálny na letné piknikové počasie, no stále je ťažší ako väčšina šalátov a obsahuje príchute, ktoré nám pripomínajú jeseň. Skúste zahryznúť a sami sa rozhodnite, do akej sezóny podľa vás tento šalát patrí!
Ingrediencie na šalát:
2 stredne veľké brokolice
½ červenej cibule
1 avokádo nakrájané nadrobno
1 na kocky nakrájaná uhorka
100 gramov sušených brusníc
Ingrediencie na chrumkavý cícer:
2 konzervy cíceru
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička soli z ľanového semena
1 lyžica medu
Zálievka:
Šťava z ½ citróna
1 lyžica dijonskej horčice
1 lyžička medu
3-4 lyžice dobrého olivového oleja
Soľ a korenie
Môžete začať prípravou cíceru. Rúru nastavíme na 200 o C. Cícer prepláchneme studenou vodou a položíme na plech. Pečieme 30 minút. Zmiešajte olivový olej so soľou, korením a medom a prilejte horúci cícer. Cícer otočte v olejovej zmesi a potom ho nalejte späť na pekáč a pečte ďalších 10 minút.
Kým sa cícer smaží, môžete si pripraviť šalát.
Brokolicu rozdelíme na ružičky. Nakrájajte ich na o niečo menšie kúsky a uchovávajte v kuchynskom robote, nezabudnite na stonku. Necháme, kým nebude brokolica nakrájaná nadrobno. Ak nemáte kuchynský robot, môžete brokolicu nadrobno nakrájať nožom. Vložte brokolicu do misky.
Uhorku nakrájame na malé kocky, cibuľu a brusnice nadrobno. Zmiešať.
Urobte dresing. Zmiešajte citrónovú šťavu, med a horčicu. Za stáleho miešania pridajte olej. Dochutíme soľou a korením – ak treba, pridáme ešte citrónovú šťavu alebo med.
Dresingom zalejeme šalát s cícerom a dobre premiešame.
Dobrú chuť!